Resep sop ekor kak Awi
Mengenang kak Awi, kawan Malaysia saya yang baik hati, murah senyum dan selalu ceria.
Bahan-bahan:
1. Panaskan minyak, tumis ekor lembu hingga perang sedikit. Angkat & tuskan .
2. Dlm minyak yg sama, masukkan rempah tumis & bahan kisar dan goreng hingga naik bau.
3. Tambah ketumbar, jintan putih dan jintan manis. kacau di atas api kecil selama 3-4 min hingga wangi. Campur tomato puri.
4. Masukkan ekor lembu, tambah air dan renihkan.
5. Tambah karot, ubi kentang dan saderi. Renihkan hingga ekor lembu empuk. Perasakan dgn garam & lada hitam.
6. Hias dgn daun ketumbar & bawang goreng sejurus sebelum menghidang.
Saya copas resep sop enak kakak yaa...semoga Allah melapangkan kubur kakak...memberikan sahabat amal shalih yang menemani kakak di sana...semoga Allah senantiasa menolong kakak hingga memasukkan kakak dalam Jannah aamiin...Allahumma aamiin...
Bahan-bahan:
- 125 ml / 1/2 cwn minyak sayuran
- 500g ekor lembu
- 2 sb ketumbar tumbuk
- 1 sb jIntan putih
- 1 sb jintan manis
- 1 1/2 sb puri tomato
- 6 cwn air
- 1 btg karot - didadu
- 2 btg saderi - didadu
- 1 biji kentang - didadu
- garam, lada hitam yg baru dikisar
- daun ketumbar - dihiris2
- bawang goreng
- 4 bj buah pelaga
- 1 cm kulit kayu manis
- 6 kuntum bunga cengkih
- 2 kuntum bunga lawang
- 10 ulas bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 2 btg serai, dihiris2
- 1 cm halia
1. Panaskan minyak, tumis ekor lembu hingga perang sedikit. Angkat & tuskan .
2. Dlm minyak yg sama, masukkan rempah tumis & bahan kisar dan goreng hingga naik bau.
3. Tambah ketumbar, jintan putih dan jintan manis. kacau di atas api kecil selama 3-4 min hingga wangi. Campur tomato puri.
4. Masukkan ekor lembu, tambah air dan renihkan.
5. Tambah karot, ubi kentang dan saderi. Renihkan hingga ekor lembu empuk. Perasakan dgn garam & lada hitam.
6. Hias dgn daun ketumbar & bawang goreng sejurus sebelum menghidang.
SIAP UNTUK DIMAKAN
0 Comments:
Post a Comment
<< Home